| beginpagina | geschiedenis en actualiteit | officële en niet officiële bomen | bijzondere bomen en boomgroepen | kunstige bomen | verdwenen bomen | bomenstad | lijsten met bomen | genootschap | colofon


Over boomkunst en oude bomen


Behalve bomen met bijzondere geschiedenissen telt Almere ook kunstprojecten die op een bijzondere manier met bomen te maken hebben. Drie kunstwerken bestaan geheel of gedeeltelijk uit bomen. Italiaanse populieren voor de Groene Kathedraal en Eos en de Buxus voor het Levende Huis.
Voor twee kunstwerken vormt het hout van bomen de basis. In het parkje in Meerveld zijn bronzen afgietsels te vinden van stronken uit de Haarlemmerhout. De Appelhouten Mannen in de Eilandenbuurt bestaan uit bronzen afgietsels van bomen uit het gebied tussen Ullicoten en Chaa. Het project To Mati was een performance rondom een witte papierberk afkomstig uit het Van Gimborn Arboretum.


Inmiddels komen we ook een andere vorm van ‘boomaanplant’ tegen. Langs de Lange Wetering staan ca. 250 knotwilgen in drie rijen. Sinds 1994 worden de wilgen geknot door de Almeerse familie Haasnoot. In 1997 ontvingen ze voor hun verdiensten de milieuprijs van de gemeente Almere.

Wilg
De knotwilg is met de treurwilg de makkelijkst herkenbare boom, zelfs voor leken. Ook andere leden van het wilgengeslacht zijn vaak eenvoudig als wilg te herkennen, maar onderling zijn er zoveel variëteiten dat zelfs deskundigen de grootste moeite hebben ze uit elkaar te houden. Op een aantal locaties in Almere komen veel van deze wilgenvariëteiten voor: De Lepelaarplassen, Wilgenbos en Kotterbos.
Dat zijn ook de locaties waar de oudste bomen van Almere groeien die op natuurlijke wijze zijn ontstaan. De oudste bomen zijn allemaal wilgen.
De eerste wilgen zijn voortgekomen uit overgewaaide zaadpluizen of ze zijn ontstaan door het uitlopen van wilgentenen. Die werden als piketpaaltje gebruikt of vervlochten tot wilgenmatten voor de dijkbouw.
Bijvoorbeeld voor de dijk rondom Zuidelijk Flevoland, die op 25 oktober 1967 klaar komt. Als Flevoland daarna in een paar maanden tijd droogvalt kan het zaadpluis wortel schieten. Dit is waarschijnlijk het geboorte-scenario van de dikste wilg van Almere, de schietwilg in de Lepelaarplassen.

De wilg is een echte polderboom en beschikt over een grote levenskracht. Een voorbeeld van een wilgenteen die uit een piketpaaltje is uitgegroeid, stond ooit langs de Oosterdreef in Almere Haven, maar deze boom is verdwenen.
De ‘oudste’ boom van Flevoland, de Ir. M. Klasemaboom, is vermoedelijk ook een voorbeeld van een uitgelopen piketpaaltje. Of deze boom in Lelystad ook echt de oudste boom van Flevoland is, een bordje maakt melding van het jaar 1950 als geboortejaar, is nog maar de vraag. Het bordje rekent de oudere Noordoostpolder en het veel oudere Urk niet tot Flevoland. De alleroudste bomen van Flevoland staan waarschijnlijk op de noordpunt van het voormalige eiland Schokland.
Hij passeert in leeftijd wel de linden uit Buitenveldert – die op verschillende plaatsen in Almere zijn geplant – maar niet de twee linden uit Kampen die bij de Waterland- en de Deltaschool staan. De linden uit Buitenveldert en Kampen zouden volgens schattingen in 2002 respectievelijk 44 en 69 jaar zijn.


2005 12 30

Deze webpagina's zijn gemaakt door de leden van het Genootschap het Levende Huis uit Almere. De pagina's geven informatie over de bijzondere bomen en de geschiedenis van deze jongste stad van Nederland.